czwartek, 28 stycznia 2016

Babeczki czekoladowe

     Za oknem zrobiło się prawie wiosennie. Śnieg w szybkim tempie stopniał i pojawiły się wielkie kałuże. Tylko dzieci by jeszcze pojeździły na sankach - bo ferie niebawem.... No cóż. Tak już z tą pogodą bywa. Czasem odwrotnie.
Ale mimo deszczu za oknem zapraszam Was na jeszcze zimowe, bo korzenne babeczki.  Przepis jest od Doroty mojewypieki
Są przepyszne i poprawiają humor.

BABECZKI CZEKOLADOWO-KORZENNE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Składniki:
  • 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej np. tortowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • pół szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka  i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Polewa z mlecznej czekolady:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g masła
Czekoladę i masło roztopić (razem) w kąpieli wodnej. Pełną małą łyżeczkę polewy rozprowadzić po każdej babeczce.




 Życzę smacznego. Pozdrawiam.
Edyta

1 komentarz:

  1. Ale smakowicie wyglądają. Trzeba będzie wypróbować przepis:):):):)

    OdpowiedzUsuń