środa, 9 marca 2016

Ciasto z owocami kiwi

Dziś przedstawiam Wam cisto z owocami kiwi. Jak zobaczyłam przepis byłam bardzo ciekawa smaku. Jest lekko kwaskowate. Zielone - w oczekiwaniu na upragnioną wiosnę.

Ciasto z owocami kiwi
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka:
8 kiwi
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki agrestowe
Pianka:
300 ml śmietany 36%
1 galaretka agrestowa
Do nasączenia:
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szkl wody

1. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę i proszek wymieszać łyżką. Upiec w tortownicy.
2. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Zagotować z cukrem pudrem i na małym ogniu trzymać 3 minuty (wysoka temperatura ścina enzym odpowiedzialny za tężenie galaretki). Wystudzić. Miąższ kiwi rozgnieść. Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Wlać do masy z kiwi.
3. Wystudzony blat nasączyć wodą z sokiem. Wylać na niego tężejącą masę z kiwi i włożyć do lodówki by całkowicie stężała.
4. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić, wlać tężejącą galaretkę. Wylać piankę na masę z kiwi. Wstawić do lodówki by stężała.
5. Udekorować przed podaniem owocami kiwi.
Smacznego.




1 komentarz:

  1. Wyobraź sobie, że nigdy nie robiłam, a nawet nie jadłam ciasta z kiwi. Bardzo chętnie wypróbuję, dziękuję za pomysł :))

    OdpowiedzUsuń