wtorek, 4 kwietnia 2017

Siejemy rzeżuchę

Rzeżuchę siejemy co kilka dni już gdzieś od stycznia. Dodajemy ją do sałatek, posypujemy kanapki. Ma wiele cennych witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy C oraz witaminy A, B, PP, K. Jest źródłem żelaza, magnezu, wapnia, chromu i  jodu. Także warto ją jeść.

         A za kilka dni będziemy wysiewać rzeżuchę na  świąteczny stół.  Zastanawiałam się w czym by ją w tym roku posiać, bo pomysłów jest wiele. Począwszy od doniczek, pojemniczków, po skorupki jajek. Wysiewając razem z dziećmi można im stworzyć fajną zabawę. 
Popatrzcie co znalazłam w  internecie. 
 Rzeżucha w skorupkach jajek

 źródło : Urzadzamy.pl


 źródło:
http://jeanett-e.blogspot.com/2012/04/rzezucha-w-skorupkach.html


 źródło:




 źródło:

http://zszywka.pl/p/wielkanocna-rzezucha


 źródło:
http://www.wymarzonyogrod.pl/

 źródło: http://tytuurzadzisz.pl/


 źródło: http://polki.pl/


 źródło: RegioDom.pl


A to jeszcze nasze propozycje 







My  zastanawiamy się nad pomalowaniem  wydmuszek oraz wykorzystamy pewnie te pojemniczki na przystawki. A Wy w czym siejecie rzeżuchę?
Pozdrawiam Edyta

1 komentarz:

  1. Każda jej odsłona mi się podoba. Wysiewam rzeżuchę jak tylko zaczyna się sezon zimowy. Zajadamy się też kiełkami. Najczęściej wysiewam rzeżuchę na ozdobnych tackach i tak też będzie na Święta. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń