niedziela, 17 maja 2015

Rabarbar i bez

Często robię ciasta z rabarbarem. A teraz jest na niego sezon.
Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem. Jadalną jej częścią są łodygi. Mają one kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak.
Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik.
Jednak duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukaniem wapnia z organizmu. Zawarty w nim kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia - związek, który odkłada się w postaci kamieni nerkowych. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby chore na nerki i reumatyzm.


Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem.

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny - ma zaledwie 20 kcal w 100 g - i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Podam Wam dziś przepis na bardzo szybkie i dobre ciasto z rabarbarem. Często je robię.
Ciasto z rabarbarem
60 dkg rabarbaru
3/4 szkl cukru
6 łyżek oleju
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Obrany rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem, pozostawić na kilka godzin, aż puści sok. Do rabarbaru z wydzielonym sokiem dodajemy resztę składników, mieszamy dokładnie, wylewamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 minut. Ciasto przed pieczeniem można posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
Smacznego.
Rabarbar można również  zastąpić jabłkami. 



Ciasto, czekolada i zapach bzu. Czego chcieć więcej.... Lubicie zapach bzu? Mi maj właśnie kojarzy się z zapachem bzu. A Wy jakie macie skojarzenia co do tego pięknego miesiąca?




...Bez pachniał bzem najczęściej
i przekwitł o swojej porze.
Zostało mi po nim szczęście
w liliowo bzowym kolorze...
A. Osiecka
Pozdrawiam Was serdecznie.
Edyta

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda pysznie. Bez też kojarzy mi się z dzieciństwem. Rósł pod oknem pokoiku, w którym spałam. Jego zapach budził mnie codziennie. Czuje go do dziś. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku piekłam już ciasto z rabarbarem, które ostatnio jadłam chyba za czasów dzieciństwa :).

    Mi z majem kojarzą się moje urodziny i konwalie :).

    OdpowiedzUsuń